Nederland https://znaki.fm/nl/places/nederland/ staat bekend als het land van tulpen, windmolens, grachten, klompen en coffeeshops, maar dit prachtige land heeft veel meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou zeggen. We zijn dieper gaan graven om 13 leuke weetjes over Nederland te vinden die je misschien nog niet wist. Maak indruk op je vrienden en familie of gebruik ze op je volgende trivia-avond – Nederland is een fascinerende plek.

De Nederlanders vonden de Vennootschap uit

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was het eerste beursgenoteerde bedrijf dat zijn aandeelhouders aandelen van zijn winst gaf. De VOC was in staat geld in te zamelen om schepen te produceren, goederen te kopen en nieuwe werknemers aan te nemen. Dit was een van de redenen waarom de Nederlanders economisch een ‘Gouden Eeuw’ doormaakten, die ongeveer de hele 17e eeuw besloeg. Hoge winsten leidden ertoe dat er meer geld werd uitgegeven aan kunst, waardoor Hollandse Meesters als Rembrandt en Vermeer hun opwachting maakten.

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld

Misschien komt het omdat ze veel melk drinken, of misschien omdat de meeste van hen al onder de zeespiegel liggen, maar Nederlanders zijn het hoogste land ter wereld. (Gevolgd door Montenegro en dan Denemarken). De gemiddelde Nederlander is nu 183 cm lang, terwijl de gemiddelde Nederlandse vrouw 170 cm lang is!

Nederlanders staan voor tolerantie

Waarom staan Nederlanders bekend als een tolerante natie? Historisch gezien moesten de Nederlanders samenwerken om het land dat ze hadden bovengronds te houden. Dit zorgde ervoor dat buren die het normaal gesproken niet met elkaar eens waren, hun verschillen opzij zetten om de taak te volbrengen. Het poldermodel, zoals het in het Nederlands heet, werd een andere nationale filosofie. In zaken wordt ieders standpunt overwogen en besproken. Het uitgangspunt is meestal waar de partijen het over eens zijn in plaats van waar ze het niet over eens zijn.

De helft van het land ligt één meter of lager boven de zeespiegel.

Door samen te werken hebben Nederlandse gemeenschappen bijna 30 procent van hun land teruggewonnen uit moerassen, getijdenlagunes, meren en zelfs de zee zelf. Voorheen onbewoonbare gebieden konden worden gecultiveerd, omgezet in landbouwgrond of beplant met de beroemde tulp. In het hele land zijn dijken, polders en zeeweringen gebouwd om het te beschermen tegen het stijgende water. Van stormvloeden op de oceaan tot smeltende gletsjers in de Alpen, de Nederlanders zijn op een manier met water omgegaan (en hebben het overwonnen) die de meeste culturen niet hebben. Deze kennis is nu een belangrijk exportproduct voor Nederlandse ingenieursbureaus.

De grootste robot ter wereld staat in Nederland

Sinds Antoni van Leeuwenhoek de eerste microscoop uitvond, hebben Nederlanders machines bedacht en gemaakt om de wereld om hen heen te begrijpen. De grootste werkende robot ter wereld, de Maeslant Barrier, werkt als een gigantische poort die overstromingswater tegenhoudt in de monding van de Rijn net buiten Rotterdam. Hij is bijna net zo lang als de Eiffeltoren hoog is!

Nederlanders zijn gulzige lezers

Als vroege gebruikers van de drukpers stond Nederland ooit bekend als de boekhandelshoofdstad van de wereld. “Jong geleerd is oud gedaan”, is een veelgebruikt gezegde onder Nederlanders en een reden waarom Nederlanders er niet voor terugdeinzen om gevoelige onderwerpen te bespreken en te onderwijzen, zelfs niet vanaf zeer jonge leeftijd.

Thuisbasis van de langste schaatswedstrijd ter wereld

De ‘elfstedentocht’, of 11 Steden Schaatswedstrijd, vindt eens in de ongeveer 15 jaar plaats als het weer koud genoeg is om de grachten in de hele provincie Freisland dicht te laten vriezen. Deelnemers hebben 24 uur de tijd om 200 kilometer te schaatsen tussen 11 schilderachtige dorpjes in de afgelegen Nederlandse provincie Friesland.

Gezelligheid is een manier van leven

Gezelligheid is de heersende nationale filosofie. Maar wat is het eigenlijk? Bijna alles in het leven moet (volgens Nederlanders) gezellig, comfortabel, georganiseerd en gemoedelijk zijn. De filosofie dringt door in de cultuur en wordt gebruikt als een eigen werkwoord. Hoe was het feest? Gezellig! Hoe was het nieuwe restaurant? Ook Gezellig. Hoe was je gesprek met je baas? Gezellig. Begin te begrijpen wat iets echt Gezellig maakt en je bent goed op weg om Nederlandser te worden.